Monday 28 June 2010

Gecmisi ve Gelecegi Olmayan Kardeslik

Sozunu ettigimiz Kutlerle Turkler arasindaki kardeslik.Bu konuda bilindigi gibi ileri surulen iki temel gorus vardir.Birincisi "Kurt-Turk parmak ile tirnak gibidir" gorusu.Ikincisi ise Turk ile kurtun hicbirzaman birarada bir butunun iki ayri parcasi olarak yasayamadigi gorusu.Hani diyorlarya "Turk-Kurt Kardes, PKK kalles".Burada PPK'nin kalles oldugundan suphe yok.Ama "Turk-Kurt" gercekten de kardesmi?

Once belirtmeliyizki sadece Turk ile Kurtun kardesligi degil, butun milletler arsindaki kardeslik, herkesin yararinadir.Ancak olmayan birseyi varmis gibi gostermek ise, kimsenin yararina degildir.

Konuya daha derinlemesine girmeden once bir konuyu acikliga kavusturmak gerekiyor.Bilindigi gibi surekli ikili Kurt-Turk ayirimi yapiliyor. Bu ayirim bir yonu ile dogru, bir yonu ile ise sonderece yanlis.Yanlisliginin sebebi, Turkiye'de yasayan kurtler disinda herkes, genetiksel olarak pek tabiiki Turk degildir.Yukaritaki ikili ayirim bir yonu ile dogru, cunku Turkiye'de Kurtler disinda herkes, Cumhuriyetin kurulus felsefesindeki manada "Turklugu" kabulleniyor ve bu kimlik potasinda eriyerek bir arada varolmayi ve yasamayi kayitsiz-sartsiz kabbuleniyor.Bu manada kurtler disindaki halkta tartismasiz bir "turk kimligi" vardir.

"Kurtluk" konusunda ise ciddi bir gorus ayriligi yoktur.Genetiksel (Irki) manada bir "kurtluk" sozkonusudur.(tabii bu yonuyle "kurtculuk" aslinda, gunumuz medeni dunyasinin kesinlikle reddettigi bir "irkciliktir". Bu "irkci" yaklasimin, ezilen bir milletin hak arayisi gibi ortaya konmasi da ayri bir komedidir.Ama bu yazimizin konusu disindadir)

Biz de burada olayin bu boyutunu goz onunde bulundurarak "Turk-Kurt" ikili ayirimi cercevesinde konuyu ele alacagiz.

Once gecmise ve gunumuze ait bazi onemli tespitler yapalim.

devam edecek..

No comments:

Post a Comment