Monday, 22 March 2010

* Turkiye uzerine tespitler

• Turkiye’de niteliksiz siyaset yapanlar ile bilgi ve gorgu seviyesi dusuk secmen kitlesi arasinda siki bir bag vardir.Bu bag karsilikli birbirini beslemekte ve turkiye icin buyuk bir kisir dongu ve cikmaz olusturmaktadir.

• Turkiye’de niteliksiz siyaset yapanlar oy aldiklari kitleden sadece nemalanmaktadir.Karsiliginda onlara hicbirsey vermemektedir.Hatta onlarin degismeye ve gelismeye muhtac mevcut sosyo-ekonomik yasam tarzlarini overek ve destekleyerek, bu kitlenin daha medeni ve cagdas yasam seviyesine ulasmalarini yavaslatmaktadirlar....

• Turkiye’de 1950 sonrasi iktidar olan partilerin tamami ezici cogunlukla Turkiye’nin bilgi ve gorgu seviyesi en dusuk secmenlerinin siyasi tercihleri ile belirlenmektedir.Bu yuzden daha cagdas ve egitimli kesim kendi beklentilerini karsilamaktan uzak, siyasi iktidarlara katlanmak zorunda kalmaktadir.

• Turkiye’de belirleyici konumda bulunan secmen kitlesinin demokrasi algilamasi (kulturu) cok cok dusuktur. O kadar dusuktur ki en siradan toplumsal,ekonomik ve cevresel konularda bile hic bir katki veye tepki gostermemektedirler.

• Boyle bir secmen kesimin belirleyici rol oynadigi bir ulke ne demokratiktir ne de cagdas.

• Turkiye’de 1950 sonrasi iktidarlar elinde bulunduranlar kendi toplumsal guclerine ve ulkenin menfaatlerine dayali siyaset yapmayip, emperyalist guclerin ic uzantilari gibi islev gormektedirler.

• Turkiye’nin belli bir bolgesindeki insanlar adina irkci siyaset yapanlarla ve hatta bu konuda terorist yontemler kullananlarla, mevcut siyasi iktidar karsi karsiya degil, omuz omuzadir.

• Mevcut siyasal iktidarin zaman zaman ulkenin cogunlugu adina yapdigi soylemler samimi olmayip, gostermelik ve halkin gazini almaya yoneliktir.

• Turkiye, cok kisa donemleri haric tutarsak, 1950 den beri Cumhuriyet ile barisik olmayan (belki AP haric) partilerce yonetilmektedir.Dumen 60 yildir bunlarin elinde oldugu halde, Cumhuriyetten sikayetci olup aglasanlar yine bunlar.Bu bir celiski degilmidir?

• Turkiye'de ergenokon ve saire adlar altinda yurutulen siyasi (kesinlikle hukuki olmayan) kampanyalar, belli bir dunya gorusunu karalama ve mahkum etmeye yonelik girisimlerdir.Zaman icinde buna alternatif dunya gorusleri de (ideolojiler) kademeli olarak devreye sokulmaya calisilmaktadir.Burada mahkum edilmek istenen dunya gorusu Ataturk'un "ne mutlu Turkum diyene" anlayisi ile ozdeslesebilecek Turk milleyetciligi"dir.

Yerine ikame edilmek istenen de yabanci toplum muhendislerinin kilavuzlugunda emperyalizme diz cokmus, "yumsak muslumanlik" (emperyalistlerin zulmu karsisinda, Fetos ve muritleri gibi sadece topluca aglasmak ve daha ileri gitmemek olarak acabiliriz) ve "kurtculuk" dur.Bir alt ayristirma da "alevilik" ve "sunnilik" uzerinedir.Bunlar Irak'da daha ileri duzeylere ulastirilmis calismalarin, bir benzeridir.

• Turkiye’de irkci/bolgesel siyaset yaparak halkin cogunlugunu inciltenlere karsi ilgili kurumlar ve kisiler tepki gostermelidir, yoksa zamani geldiginde gururu incilen halk, bu tepkiyi kendi uygun gordugu yontemle kendisi gosterecektir.

• Demokrasi isyanlarin,kavgalarin rejimidir.(Burada sozu edilen pek tabiiki cingene cadirindaki kavga degildir).Hak,hukuk,bilim ilim, esitlik,estatik, mal mulk, hulasa yasam kavgasidir.Demokrasi gerektiginde halkin yumrugunu masya vurdugu bir rejimdir.Bu kavglar icinde olmayan bir kitlenin, insanlardan olustugu soylenemez. Olsa olsa bir bocek surusu olabilir.(Nihat Gencin deyimi ile).

• Aile yasami biat kulturune dayanan, aile iliskileri bir askeriyedeki gibi emir-komuta zincirine benzeyen, herseyi sorgusuz sualsiz kabul etme anlayisi/bekleyisi icinde olan, bireysel ozgurluklere hicbirsekilde inanmayan, yasamdaki guzel estatigi gunah sayan bir kimse, demokrat olamaz.. Hele hele boyle bir kimsenin, demokrasi sampiyonluguna soyunmasi en basit soyleyisle komiktir.Tayyib’in halini kastediyorum pektabiki. (Bu komediyi de bu yazinin altindaki Kemal Sunal videosu cok guzel ortaya koymaktadir.Tavsiye olunur!).... See More

• Demokrasi bir idealler rejimidir.Demokrasi bir toplumda var olan en degerli, en verimli, en bilgili, en ozgur ve hur anlayistaki insanlarin secim yoluyla en one cikarilmasini amaclayan bir rejimdir.Turkiye’de var oldugu soylenen demokrasinin one cikardigi insanlara hic bir sekilde bu nitelikte insanlar degildir.

• Demokrasi her acidan homojenlesmis, dinin toplum hayatinda naturalize oldugu ve kendine bilimi tek yol gosterici olarak benimsemis ve bireysel ozgurluklerin tam oldugu, ekonomik acidan belli bir gelismislik duzeyine ulasmis toplumlarin rejimidir.

• Turk halki “asillik unvanini” 93 harbinden sonar kismen, birinci dunya savasindan sonra ise tamamen kaybetmistir.”Asillik dugusunu” ise Ataturk’un onderliginde yapilan toplumsal direnis ile 1950 li yillara kadar surdurebilmistir.1950’li yillardan sonar ise, birdaha hic gitmemek uzere isbasina gelen “salvarlilarla” birlikte “asillik duygusunu” da tamamen yitirmistir.

• Bugun kuresel gucler ve onlarin icerideki isbirlikcileri tarafindan Turkiye’de yapilmak istenen cok acik secik olarak bellidir.Ornekler de hemen yanibasimizdadir.Bu ornekler Irak ve Afganistandir.Bugun kademeli olarak Turkiye’ye layik gorulen basbakan ve cumhurbaskani turu su anda kuresel guclerin kucaginda oturmakta olan Mr Karazi, Mr Barzani veya Mr Talabanidir.(Simdiki basbakanin bunlardan ne kadar farkli, buda sorgulanabilir tabii).Bilindigi gibi Talabani ve Barzani irakin eski terorist basisidirlar.

• Asil bir millet olmak cok zor, hele hele asaleti devam ettirebilmek cok cok daha zordur.Ben 23 yildir dunyanin en asil milleti olarak gosterilen ingilizlerle yasiyorum.Bunca yil sonar bu genel goruse tamamen katildigimi da rahatlikla soyleyebilirim.Yillardir bu ulkede bu insanlarin, bu unvanlarini kaybetmemek icin ne kadar buyuk caba sarf ettiklerini ve hala daha etmekte olduklarini yasayarak gozlemledim/gozlemliyorum.

• Turk halki ozunde buyuk bir millettir.Ama yattigi uykudan bir an once uyanip, cok cok calismak zorundadir.Yoksa emperyalist guclerin kendisine layik gordugu “seker ve serbet” ile yetinmekten baska secenegi kalmayacaktir.

March 18 at 3:13pm ·

No comments:

Post a Comment