Turk toplumunun hafizasi yapilan bilimsel arastirmalara gore sadece 20 gunmus.Yani yirmigunu gecen olaylarla baglanti gurabilmesi, iyi calismayan telefon hatlari gibi cizirtili imis.
Boyle bir halkin mevcut anayasanin hazirlandigi yillari hatirlamasi pek tabiiki pek olasi degil…bazilari da yaslari geregi bunu hatirlamayabilir zaten…
Simdi size bir soru;
Bir anayasanin nasil ve kimler tarafindan hazirlandigimi onemlidir, yoksa hazirlanan anayasanin ne kadar “cagdas ve medeni” oldugumu onemlidir?
Ben mevcut anayasamiz hazirlanirken bir universite ogrencisiydim.Ustelik Anayasa konusu gordugum universite egitimimin, onemli bir parcasiydi.Benim de Anayasa konusuna ayri bir merakim vardi…Iste su anki Anayasamizin hazirlanis surecini cok iyi hatirliyorum…
Yillar 1981-1982 yillari idi..Evet anayasayi hazirlatanlar darbeci askerlerdi…Ama anayasayi hazirlayanlar, Turkiye’nin bu konuda en onde gelen, cok degerli kimselerden olusan ve de en medeni anayasayi hazirlama gayreti icinde olan insanlar idi.
Anayasa hazirliklari “milli guvenlik komitesi” tarafindan Turkiye’nin her sehrinden secilen, cok degerli inslar tarafindan olusturulmus “danisma meclisin de” aylarca gorusuldu,tartisildi…Bu gorusme ve tartismalar Radyo ve Televizyonlardan halka duyrulabilmek icin duzenli olarak yayinlandi...(o yillar ve sureclerle ilgili TV, Radyao programlari yapilmiyor,bu da ayrica bir merak konusu olabilir tabii)Sonunda, halk oyuna sunuldu ve %92.7 ile onaylandi ve anayasa haline geldi..
Ortaya cikan, kuskusuz tum zamanlarin Anayasasi degildi..Pek tabiiki,Dunya'nin en cagdas en medeni anayasasi degildi…Pek tabiiki zaman icinde gelistirilmesi, degistirilmesi gerekecek bir anayasa idi...
Simdi,
AKP anayasa degisim taslagi, kapali kapilar ardinda beceriksiz, gercek niyetleri belirsiz, buyuk kaygi ve koseye sikismislik duygusu icinde olan, siyasal parti olarak kendilerine daha fazla nufuz alan saglamaya ugrasi icinde bulunan bir partinin 3-4 siradan hukukcu uyesi tarafindan hazirlanmistir. Hicbir demokratik uzlasi veya katilim saglama gayreti gosterilmemistir.Mevcut siyasal partilerin hicbirinin destegini alamamistir. Su haliyle halkin da % 70 inin karsi oldugu ve de Anayasanin temel ilkeleri ile uyumsuz bir tasaridir.
Bu tasarinin secilmis 3-4 kisi tarafindan hazirlanmis olmasi hicbirsekilde onu mesrulastirmaz, onu daha demokratik hale getirmez, onun daha medeni ve cagdas bir anayasa olmasini saglamaz.
Rahatlikla soylenebilirki 1982 anayasanin hazirlanis sekli su ankinden cok daha medeni ve hazirlayanlarin niyeti su ankinden cok daha iyi ve o hazirlayanlara olan halk destegi su ankinden cok daha fazla idi..
Zaten bu degisim tasarisinin, anayasanin mevcut temel prensiplerine aykiriligi dolayisi ile referanduma gitmesi dahi cok az bir ihtimaldir..
Ama eger giderse, Turk halkindan buyuk bir samar yemesi en dogal beklentidir…
Acaba bu kez Turk halki muhtemel bir referandumda kendinden beklendigi gibi bu orumcek kafalilara gereken samari indirecekmidir, yoksa halkin icinde onemli bir sayi olusturan, "gobegini kasiyan adamlar" yine ortaya cikacak ve sonuc itibariyla turk secmeni yine bir dusukmu yapacaktir…
Bekleyelim gorelim….
Wednesday, 24 March 2010
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment